Produkter

9 tips for sesongmessig vedlikehold av garasjeporter

Garasjeporten din er sannsynligvis det største bevegelige objektet i hele huset. Den brukes hver dag og i alle årstider. Vedlikehold av garasjeporter blir ofte oversett, men sesongmessig inspeksjon og vedlikehold to ganger i året bør være en del av rutinen din. alle huseiere bør utføre regelmessig grunnleggende inspeksjon og vedlikehold for å oppdage problemer før de blir alvorlige. Mens store reparasjoner bør overlates til ekspertene, vil en slik fjær erstatning. Følgende vedlikeholdsoppgaver bør utføres regelmessig av hver huseier

 

1. Smør de bevegelige delene

Hold garasjeportdelene smurte hvis du vil redusere støyproblemer og forlenge levetiden. Riktig smøring av rullene og andre bevegelige deler kan redusere belastningen på døråpneren betydelig. Hvis noen ruller eller hengsler virker fast, spray dem med en gjennomtrengende løsning, som WD-40, og tørk dem av og påfør fett.

To ganger i året, spray litt smøremiddel på de overliggende fjærene, og bruk hvitt litiumfett på åpnerens skrue eller kjetting. Husk å ikke bruke smøremiddel på en beltedrevsåpner.

 

2. Stram til maskinvaren

Fordi den typiske garasjeporten beveger seg opp og ned mange hundre ganger hvert år, kan bevegelse og vibrasjoner løsne døren og spore maskinvare. Sjekk ut brakettene som holder dørskinnene mot veggen og taket, samt festene som forankrer garasjeportåpneren til rammen. Bruk en nøkkel til å stramme opp eventuelle løse bolter du finner.

 

3. Fjern sporene

Inspiser sporene på begge sider av døren for å sikre at de er fri for rusk og rust. Du kan også bruke et nivå for å sikre at sporene er perfekt vertikale langs de vertikale seksjonene. Du kan gjøre små justeringer selv, men store sporjusteringer er en jobb for en profesjonell tekniker.

 

4. Kontroller kablene og remskivene

Undersøk løftekablene og remskivene som festes til de nederste rullebrakettene på døren. Disse gir forbindelsen mellom fjærene og døren for å løfte og senke døren trygt. Garasjeporter har en av to forskjellige typer fjærer:  Forlengelsesfjærer  Forlengelsesfjærer er lange, tynne fjærer som går langs den horisontale delen (overliggende) av hvert dørspor. Torsjonsfjærer  er montert på en metallstang over døråpningen. Begge typer bruker kabler for å løfte døren.

De fleste eksperter anbefaler at kabler og fjærer ikke skal berøres av huseiere, siden disse høyspenningsdelene kan være farlige. Hvis du oppdager ødelagte tråder eller andre tegn på slitasje eller skade på kablene, må du ringe en serviceperson for å få hjelp.

 

5. Inspiser og bytt ut rullene

Rullene langs kanten av garasjeporten, enten det er i nylon eller stål, bør inspiseres to ganger i året og byttes ut hvert femte år, og enda oftere hvis du bruker døren mange ganger om dagen.

Hvis du finner ruller som er sprukket eller slitte under inspeksjonen din, må du bytte dem ut så snart som mulig. Med unntak av de som er festet til kablene, kan ruller installeres på nytt og fjernes ved å fjerne brakettene som holder rullene.

 

6. Test dørbalansen

Hvis garasjeporten din ikke er riktig balansert, må garasjeportåpneren jobbe hardere, og den vil ikke vare så lenge. Døren skal være så godt balansert av fjærene at bare noen få kilo kraft er nødvendig for å løfte den. Test dette ved å trekke i utløserhåndtaket på den automatiske åpneren, og deretter løfte døren manuelt slik at den er omtrent halvveis åpen. Døren skal være på plass uten din hjelp. Hvis den ikke gjør det, er døren feil balansert eller fjærene blir gamle og slitte. Ring en profesjonell for å få hjelp med fjærer.

 

7. Reparer eller bytt ut værfjæren

Gummistripen på bunnen av døren hjelper med å holde støv og smuss ute. Inspiser den en gang på seks måneder for å sikre at den er i god form.

Hvis værstrippingen har løse flekker eller er sprukket, fest den på nytt eller bytt ut hele lengden med en gang. Værdistriping av garasjeporter selges i store ruller på jernvarebutikken. Bare kutt i størrelse og pass inn i bunnen av døren.

 

8. Rengjør og mal døren

Hvis døren er av stål, må du se etter rustflekker som skal pusses, grunnes og males. Glassfiberdører kan vaskes med et universalrengjøringsmiddel. Vær spesielt oppmerksom på tredører, siden vridning og vannskader er vanlige. Fjern flis og flassende maling, slip deretter og mal på nytt. Hvis du har en tredør som ikke har striper av vær langs bunnen, må du sørge for at denne nederste kanten er godt forseglet eller malt, og deretter installere en værstripe.

 

9. Test funksjonene for automatisk reversering

Automatiske garasjeportåpnere har en auto-revers-funksjon designet for å oppdage motstand og for å reversere bevegelsen til døren hvis den treffer en person eller en gjenstand før den når bakken. Denne sikkerhetsfunksjonen fungerer på to måter - mekaniske og fotoceller. Du kan teste den mekaniske funksjonen ved å plassere en treplate på bakken i døren. Så snart døren berører brettet, skal den reversere retning og gå opp igjen.

Du kan teste det fotoelektriske systemet med bjelker på hver side ved å starte døren nedover og passere benet i dørens vei. Døren din skal snu og gå oppover.

Se i bruksanvisningen for justering av auto revers-funksjonen. Hvis åpneren din er veldig gammel, mangler den kanskje den grunnleggende funksjonen - og det kan derfor være på tide at du kjøper en ny garasjeportåpner.